top of page
Поиск
  • Фото автораYuriy Yuriy

Звіт роботи Кластерного Альянсу за три місяці.

звіт підсумовує прогрес кластерів Українського кластерного альянсу через 3 місяці після Кошицької конференції Clusters Meet Regions в березні 2023, і яка задала чіткий курс на інтеграцію в індустріальні екосистеми ЄС. Критерії оцінки прогресу українських кластерів та МСП відповідають стратегічним ініціативам, які вироблені в червні 2022 в стратегії УКА «Експорт та Інтернаціоналізація». Цей звіт служить також завданням кращої координації та комунікацій з нашими ключовими партнерами з боку українського уряду, провідних бізнес-об’єднань, а також Європейської комісії та Європейських кластерних асоціацій.

Покращення спроможності МСП та кластерів

Програма підтримки кластерів від GIZ

8 кластерів УКА отримали фінансування на суму 25 тис. євро від оператора програми EU4Business GIZ. Окремий грант планується на виконавчу дирекцію УКА (48 тис. євро). Разом це значно посилює фінансову спроможність кластерів УКА покращувати сервіси для своїх учасників МСП, включно з напрямками інтернаціоналізації.

Інші програми підтримки кластерів

У квітні-червні низка міжнародних організаторів оголосила програми підтримки інтернаціоналізації МСП включно з їх бізнес-об’єднаннями. Найбільш привабливими є програми від USAID. Зокрема цей донор оголосив про дві великі програми підтримки експорту-інтернаціоналізації – це бізнес-місії та виставки.

Український кластерний альянс

Інтеграція українських кластерів у Європейські індустріальні екосистеми

3 місяці після Кошице

Пропонований звіт підсумовує прогрес кластерів Українського кластерного альянсу через 3 місяці після Кошицької конференції Clusters Meet Regions в березні 2023, і яка задала чіткий курс на інтеграцію в індустріальні екосистеми ЄС. Критерії оцінки прогресу українських кластерів та МСП відповідають стратегічним ініціативам, які вироблені в червні 2022 в стратегії УКА «Експорт та Інтернаціоналізація». Цей звіт служить також завданням кращої координації та комунікацій з нашими ключовими партнерами з боку українського уряду, провідних бізнес-об’єднань, а також Європейської комісії та Європейських кластерних асоціацій.

Krzysztof Krystowsky та Олександр Юрчак на панельній дискусії в Кошице

Оцінка прогресу в євроінтеграції за ключовими напрямами

Долучення до європейських проєктів та програм українських кластерів та їх членів, МСП

Спеціальні програми Європейської комісії, орієнтовані на Україну

Business Bridge

У квітні УКА, спільно з 4-ма європейськими партнерами взяв участь в конкурсі ЄС з підтримки 1500 українських МСП щодо їх інтеграції в європростір. Загальна вартість кола – 4 млн євро, результати очікуються в липні.

EIC Startups Fund

У травні оголошено переможця конкурсу ЕІС з підтримки 200 українських стартапів. Ним став консорціум з 22 учасників, серед яких 6 українських. Лідерами є Український Фонд Стартапів (УФС) та Акселератор Funding Box з Варшави. УКА (через АППАУ) взяв участь в цьому конкурсі, спільно з 6 європейськими та 5 українськими компаніями, але не зміг пройти. УКА розраховує на активну участь наших інноваційних МСП та стартапів в даній програмі й сприятиме їх залученню.

Участь в програмах European Cluster Collaboration Platforms

Сервісна команда УКА регулярно долучає українські кластери та їх учасників до заходів ЕССР. Зокрема з березня налагоджена системна робота з анонсування та залучення заходів EU Clusters Talks, які проходять в онлайн кожну другу середу.

Участь в грантових програмах ЄС інноваційного розвитку Europe

У першій половині 2023 кластери УКА взяли участь в долученні до 4-х проєктів Horizon Europe, а також подали 2 проєкти на Вишеградський фонд. В рамках співпраці з EIT, УКА також брав участь в кількох заходах EIT Manufacturing. Активну роботу проводить сервісний та проєктний центр УКА, щомісячно долучаючи понад 10 кластерів та МСП до написання грантових заявок на відкриті коли ЄС.

Участь в програмах Interreg Next

Кластери Podillya Fashion Clusters, Kyiv Hi-Tech Cluster та Прикарпатський екоенергетичний кластер ведуть програму Бурштин+ яка вже знайшла підтримку партнерів в Словаччині, Польщі та Німеччині.

Окремо, варто відзначити початок спільних проектів зі словацькими та польськими партнерами – українські кластери будуть подаватись на програму Interreg Next. В цій сфері діяльності, керівництво УКА також розпочало обміни та певну координацію з Інститутом міжнародної політики, який відповідає в Україні за програму Interreg Next.

Участь в програмах Східного партнерства

Продовжується співпраця кластерів в рамках програми EU4Business, оператором якої в Україні є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 8 кластерів отримали фінансування на суму 25 тис. євро для розвитку своїх спроможностей на 2023 рік. До кінця року GIZ планує підтримати ще декілька кластерів УКА та виконавчу дирекцію альянсу.

Нові програми спільно з європейськими партнерами для відновлення України

Проєкти та програми УКА

Кількість проєктів, представлених в портфелі УКА на офіційній сторінці альянсу досягла 52. У травні сюди додались 4 проєкти Smart.City. Фактично, УКА є одним з перших великих бізнес-об’єднань України, який системно виробляє та просуває проєктні пропозиції за цілою низкою секторів, галузей та їх екосистем. УКА продовжує енергійний рух цих проєктів, позиціюючи їх як ключові ініціативи кластерів для відновлення України.

З квітня по травень УКА найбільш активно промотував проєкти в секторі Smart.City / Smart.Regions. Ця промоція відбулася в рамках візиту в Чеську республіку, а також на конференціях в Києві та Львові.

Наслідком візиту в Чехію є кілька проєктних напрямів, які УКА починає розвивати спільно з чеськими партнерами на рівні муніципалітетів пʼяти міст. Результати Львівської конференції за участі польських та німецьких кластерів також плавно конвертуються у спільні проєкти.

Співпраця зі східноєвропейськими кластерами та партнерами

Найбільш активно в 1-ій половині року розгорталась співпраця з кластерними асоціаціями Польщі, Чехії та Румунії. УКА запустив комітет білатеральної співпраці «Україна-Польща» у сфері Індустрії 4.0. З боку Польщі до нього увійшли Державне агенство по Індустрії 4.0 (FPPP), Асоціація кластерів (РСА), eDIH Мазовія, а також інші стейкхолдери.

Спільно з кластерами Польщі, Німеччини та Греції у Львові проведена велика конференція по сталому регіональному розвитку (дивіться звіт). Важливим результатом конференції є встановлення треків — стратегічних ліній розвитку, які підпадають під моніторинг (follow-up) та подальший ріст партнерів. Зокрема вже сплановані дві конференції за участю українських кластерів на осінь 2023 року у Кракові та у Варшаві. Конференція у Львові стала можливою завдяки фінансуванню та співпраці з консорціумом EEN-Ukraine, членом якого є АППАУ, один зі співзасновників УКА.

УКА брав участь в кількох обмінах з румунськими кластерами, зокрема в метчмейкингових подіях Hack4Restart.

Два кластери УКА (АППАУ та Київський Хайтек кластер) взяли участь у бізнес-місії Смарт.Сіті в Чеську республіку у квітні. Це 1-ша з 3-х місій, організованих чеською CzechInno за підтримки чеського уряду, й направлених на розвиток україно-чеських відносин в секторах Смарт.Сіті, Смарт.Індустрії та Кібербезпеки. УКА розглядає цей візит як бенчмарк для повторення з іншими країнами, та по інших секторах.

УКА почав розвивати майданчики та онлайн канали.

УКА сприяв створенню домовленостей між державним агентством Іспанії у сфері кібербезпеки INSIBE та українським Держспецзв’язком. Сторони передбачають залучення фінансування уряду Іспанії, а також Євросоюзу на вирішення актуальних викликів кібербезпеки України під час війни. Розвиток в цій сфері важливий в контексті створення нової кластерної ініціативи УКА по кібербезпеці. Рішення про це прийнято в червні.

АППАУ продовжила розвиток відносин з американською CSIA. Саме завдяки спонсорським коштам цієї асоціації УКА вдалось утримувати команду сервісної підтримки, виконувати низку проєктів й пережити важкий 2022-ий рік. В травні 2023 АППАУ спільно з менеджментом CSIA створили механізм «почесного членства» в АППАУ, що дало можливість розширити кількість учасників, які підтримують АППАУ та УКА в рамках ініціативи Professionals4Ukraine.

Зони росту УКА

На друге півріччя виконавча дирекція пропонує Правлінню та учасникам УКА, кластерам розглянути три пріоритетні зони росту:

1. Більш інтенсивний та сфокусований пошук точок дотику, встановлення та розвиток відносин, та проєктів з ключовими євро програмами в Україні.

Ми спостерігаємо швидке розгортання та ріст в Україні цілої низки проєктів за підтримки ЄС. Це проект підтримки 200 стартапів (EIC), різні активності 9 EIT-об’єднань, проєкти Східного партнерства (EU4xxx), майбутній проєкт Business bridge, інші масштабні програми та події, які розгортаються Європейським союзом спеціально для підтримки та Відновлення України. Вони задіюють сотні й тисячі МСП, чимало з яких вже учасниками кластерів УКА. Відповідно великим викликом для УКА є встановлення та розвиток конструктивних відносин з більшістю з названих проєктів. За рідкісним виключенням (на кшталт, EIT Manufacturing чи співпраця з GIZ в EU4Business) ці відносини не встановлені, хоча дані програми мають пряме та безпосереднє відношення до УКА.

2. Конверсія подієвих форматів та новоствореного портфеля УКА в конкретні проєкти. УКА має вже достатній досвід в проведенні чи участі в європейських подіях, які дають швидку інтеграцію наших кластерів в європейський контекст та встановлюють відносини. Водночас конверсія цих відносин в конкретні проєкти розвитку не є очевидним результатом. Це потребує часу, але також ефективного плану фоллоу-апу, з відповідним фокусом та концентрацією сил та ресурсів. В 1-му півріччі ми не отримали жодної подібної конверсії й це, безумовно, зона росту на 2-е півріччя. Між тим, в УКА є що показати євро-партнерам — створення портфеля з 52 концептуальних заявок є ще одним важливим здобутком УКА й ця робота тривала з листопада 2022. Але тепер прийшов час конвертувати ці концепції в реальні проєкти.

3. Краща координація з зовнішніми партнерами по євроінтеграції — урядовими структурами, іншими бізнес-об’єднаннями, громадами, науковцями та дослідниками тощо. Ця співпраця необхідна за напрямами вироблення стратегічних позицій щодо майбутніх реформ, кращої євроінтеграції, профілювання проєктів Відновлення, розвитку та підтримки нових кластерних ініціатив в регіонах країни. Зокрема дуже актуальними виглядають всі ініціативи УКА в напрямі інтеграції в європейський інноваційний простір, які надані в нашій стратегії Експорту-Інтернаціоналізації. Поки що ми не бачимо реакції провладних структур на наші пропозиції щодо створення мережі DIHs та інших структурних елементів інноваційних екосистем.

Відповідно, ось три пріоритетні напрямки дій, щоб реалізувати виклики зростання за вказаними зонами росту.

Кращі комунікації, координація та фокус на спільних знаменниках.


Напрям євроінтеграції залишається топпріоритетом загальної стратегії УКА й виконавча дирекція та Правління УКА докладуть максимум зусиль для реалізації планів на 2-епівріччя.

26 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Важливі події для міжнародної співпраці

Подія пошуку партнерів між ЄС і Південним Середземномор’ям 🌍 Франкфурт, Німеччина | 11-13 червня 2024 року Ця подія відбувається в контексті ACHEMA 2024 Expo та буде зосереджена на 🎯: Зелені техноло

Релокація як вона є

🌟 Сьогодні, 3 квітня 2024 року, відбулася захоплююча зустріч керівників підприємств, що відзначилася не лише актуальністю обговорюваних питань, але й вагомим обміном досвідом! 🚀 Дивитися за посиланн

Пост: Blog2_Post
bottom of page