top of page
Поиск
  • Фото автораYuriy Yuriy

Затверджено порядок роботи Геоінформаційної системи регіонального розвитку (ГІС)

Затверджено порядок роботи Геоінформаційної системи регіонального розвитку (ГІС

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України на чолі з Alexander Kubrakov продовжує будувати цифрову інфраструктуру відновлення. Зараз готуємо до запуску Геоінформаційну систему моніторингу та оцінювання розвитку регіонів і територіальних громад. Або скорочено – ГІС. Порядок роботи системи сьогодні затвердив Уряд.

Геоінформаційна система забезпечує органи влади актуальними даними для прийняття управлінських рішень щодо відновлення та розвитку громад і регіонів. А також дозволяє моніторити та оцінювати виконання цих рішень.

Подібного інструменту в держави ще не було. ГІС забезпечує аналіз та візуалізацію цих даних у вигляді багатошарових мап: тут і соціально-економічні показники по кожній громаді, і дані щодо виконання цілей по регіональних планах і програмах розвитку.

До прикладу, в системі можна побачити розташування об’єктів, пошкоджених чи зруйнованих через збройну агресію, рівень доступу окремих громад до освітніх чи медичних послуг, динаміку зміни чисельності населення в окремих громадах та регіонах тощо.

Разом з Галузевою системою управління відновлення інфраструктури, ГІС в тому числі є складовою цифрової екосистеми управління відбудовою DREAM, яка забезпечує моніторинг, управління та контроль за проєктами відновлення на всіх стадіях.

Крім того, ГІС інтегруватиметься з методологією пріоритезації проєктів відновлення, яку Міністерство розробляє спільно зі World Bank. А отже всі проєкти відновлення в DREAM контролюватимуться на відповідність національній, регіональній та місцевій стратегіям та планам відновлення.

Однак якщо головне питання на яке відповідає DREAM — це прозорість та мінімізація корупційних ризиків для ефективної та підзвітної відбудови, то ГІС є інструментом для розумної, заснованої на даних регіональної політики, яка є набагато ширшою ніж інфраструктурні інвестиції. Тому саме ГІС стане невід’ємною частиною нашого переосмислення Державної стратегії регіонального розвитку (насамперед для синхронізації з інструментам регіональної політики Євросоюзу) та подальшого розвитку ДФРР.

В основу роботи ГІС вже закладено європейські практики збору показників соціально-економічного розвитку для формування регіональної політики. Оновлені індикатори системи будуть гармонізованими з показниками систем країн Європи, що дозволить Україні отримати доступ до найкращих політик і програм фінансування ЄС.


5 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Важливі події для міжнародної співпраці

Подія пошуку партнерів між ЄС і Південним Середземномор’ям 🌍 Франкфурт, Німеччина | 11-13 червня 2024 року Ця подія відбувається в контексті ACHEMA 2024 Expo та буде зосереджена на 🎯: Зелені техноло

Релокація як вона є

🌟 Сьогодні, 3 квітня 2024 року, відбулася захоплююча зустріч керівників підприємств, що відзначилася не лише актуальністю обговорюваних питань, але й вагомим обміном досвідом! 🚀 Дивитися за посиланн

Пост: Blog2_Post
bottom of page